Бойові дії шаблістів високої кваліфікації в умовах змінених правил змагань

Автор(и)

  • Вадим Байдаченко Національний університет фізичного виховання і спорту України, 03150, Київ, вул. Фізкультури, 1, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8326-2660

DOI:

https://doi.org/10.32652/tmfvs.2020.4.3-6

Анотація

Анотація. Розглянуто показники змагальної діяльності та техніко-тактичний арсенал фехтувальників. Для аналізу змагальних дій спортсменів використано відеозаписи фінальних двобоїв із фехтування на шаблях Кубка світу 2016 р. та Кубка світу 2017 р. Перед проведенням фіналу Кубка світу 2016 р. до правил змагань було внесено зміни, а саме: змінено час блокування уколу (удару) із 125 мс на 175 мс, а також вкорочено стартову дистанцію з 4 м до 3 м. По завершенні тримісячного тестового періоду у правилах змагань знову відбулися зміни. Було залишено без змін час блокування уколу (удару) – 175 мс, але повернуто попередню дистанцію початку бою – 4 м. У статті представлені результати порівняльного аналізу груп та різновидів дій фехтувальників-шаблістів у фінальних поєдинках, які проводили до і після тестових змін у правилах змагань. Мета. Вивчити змагальну діяльність фехтувальників в умовах змінених правил змагань. Методи. Аналіз та узагальнення, методи математичної статистики. Результати. Дослідження показали, що із поверненням дистанції початку поєдинку до 4 м обсяги застосування окремих груп дій практично не зазнали змін. У змаганнях шаблістів найбільш застосованими залишались атаки, обсяг захисних дій був значно менший, а зустрічних нападів був ще менший. У групі атакуючих дій виявлено зменшення як ефективності, так і результативності. При їх зниженні зросли ефективність та результативність захисних дій. Встановлено, що, незважаючи на великий арсенал атакуючих дій у фехтувальників високої кваліфікації, найбільш застосовуваними є прості атаки. У зв’язку з великим ризиком отримати випереджаючий удар фехтувальники використовували переважно прості атаки, які є більш швидкісними порівняно зі складними атаками і менш ризикованими відносно контратак на випередження. Зроблено припущення, що основний перерозподіл співвідношення між атакуючими і захисними діями обумовлений зміною часу блокування уколу (удару), а не зміною дистанції початку бою.

Ключові слова: фехтування на шаблях, правила змагань, час темпу (блокування удару), стартова дистанція, обопільні атаки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Номер

Розділ

Статті