Передумови розвитку та популяризації вейкбордингу в Україні на сучасному етапі

Автор(и)

  • Анастасія Куницька Національний університет фізичного виховання і спорту України, вул. Фізкультури 1, м. Київ, 03150, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-3224-0995

DOI:

https://doi.org/10.32652/tmfvs.2023.3.17-21

Анотація

Анотація. Сьогодні вейкбординг є одним з видів спорту, що найбільш динамічно розвивається. Популяризація його обумовлена естетичною привабливістю та емоційною насиченістю, інноваціями та технологіями, наявністю інституцій, що популяризують вид спорту, проводять спортивні заходи. Мета. Шляхом опитування визначити чинники, що впливають на розвиток та популяризацію вейкбордингу в Україні. Методи. Аналіз науково-методичної літератури та даних мережі Інтернет, опитування, систематизація та узагальнення. Результати. Серед експертів є неоднозначне сприйняття вейкбордингу як виду спорту. Більшість експертів вважають його видом спорту, проте інші розглядають як масову оздоровчо-рекреаційну діяльність чи масовий спорт. Мотивація занять вейкбордингом різноманітна і включає інтерес до розвитку фізичних якостей, як хобі, як дозвілля, технічний і екстремальний вид спорту, відновлення після роботи або навчання, переключення з одного виду діяльності на іншу та формування вольових якостей. Вейкбординг у світі та в Україні розвивається переважно за кабельною версією (80 % у світі та 97,5 % в Україні). Як професійний вид спорту вейкбординг не має значного поширення в Україні, що пов’язано з рядом факторів, таких як матеріально-технічна складова, фінансування підготовки, наявність кадрів тощо. Оптимальною кількістю тренувань з вейкбордингу на тиждень, на думку більшості респондентів, є два–три рази, а на місяць – 15–20. Оптимальним віком початку занять цим видом спорту визначено від 5 до 8 років, при цьому в сучасному спорті спостерігається тенденція його до зменшення. Основний контингент, який на сучасному етапі займається вейкбордингом в Україні, – спортсмени, які почали займатися цим видом спорту в середньому в 26,2 ± 8,08 року. Багато опитуваних спробували свої можливості в інших видах спорту, перш ніж розпочати заняття вейкбордингом. Більшість українських спортсменів, які займаються вейкбордингом, самостійно оплачують усі витрати на тренування, що в середньому становить 45,675 тис. грн на рік. Проте лише 7,3 % респондентів виділяють фінансування для участі у змаганнях, решта беруть участь власним коштом. Переважна більшість вважають, що в Україні створено умови для тренувань з вейкбордингу, і на водних базах є всі необхідні умови для проведення тренувань та змагань.

Ключові слова: вейкбординг, тенденції, передумови, розвиток, популяризація, система змагань, фінансування, організаційна структура, мотивація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-19

Номер

Розділ

Статті