ОСОБЛИВОСТІ КІНЕМАТИЧНОЇ СТРУКТУРИ ТЕХНІКИ КИДКІВ І ЛОВІННЯ М’ЯЧА В ХУДОЖНІЙ ГІМНАСТИЦІ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32652/tmfvs.2019.3.70-73

Ключові слова:

художня гімнастика, м’яч, вузлові елементи, пускова поза, кидок, ловіння

Анотація

У ході випробування 20 гімнасток II юнацького розряду 9–10 років було вивчено особливості кінематичної структури рухових дій під час виконання двох базових зв’язок вправ з м’ячем, які освоюють на етапі попередньої базової підготовки. Мета. Розглянути особливості кінематичної структури техніки кидків і ловіння м’яча спортсменок, які займаються художньою гімнастикою, на етапі попередньої базової підготовки. Методи. Аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури, відеозйомка, біомеханічний відеокомп’ютерний аналіз рухів, метод експертних оцінок, методи математичної статистики. Результати. Отримано кількісну інформацію про показники кінематичної структури вузлових елементів спортивної техніки базової зв’язки вправ з м’ячем: з двох-трьох кроків – кидок м’яча в стрибку «козак» – ловіння в перекат по двох руках і спині на ритмічних кроках та з двох-трьох кроків – кидок м’яча в стрибку торкаючись в кільце – ловіння в перекат по двох руках і спині на ритмічних кроках. На основі показників біомеханічного аналізу базових вправ з м’ячем вивчено вузлові елементи спортивної техніки кидків і ловіння м’яча. Для більш детального аналізу в обох досліджуваних вправах було обрано три вузлових елементи: пускова поза тіла (момент випуску м’яча), мультиплікація пози тіла (положення тіла під час виконання стрибка) та кінцева поза тіла (момент ловіння м’яча). У ході дослідження отримано об’єктивну кількісну біомеханічну інформацію про показники кінематичної структури вузлових елементів спортивної техніки базової зв’язки вправ з м’ячем: з двох-трьох кроків – кидок м’яча в стрибку, «козак» – ловіння в перекат по двох руках і спині на ритмічних кроках та з двох-трьох кроків – кидок м’яча в стрибку торкаючись в кільце – ловіння в перекат по двох руках і спині на ритмічних кроках. Характеристики кінематичної структури вузлових елементів кидків і ловіння м’яча обох базових зв’язок вправ можуть бути використані як модельні показники для більш ефективної технічної підготовки юних гімнасток.

Посилання

Adashevsky VM, Yermakov SS, Ligvynenko EI. Individual biomechanical features of athletes' interaction with subjects in rhythmic gymnastics. In: Yermakov SS, editor. Pedahohika, psykholohiia ta medyko-biolohichni problem fizychnoho vykhovannia і sportu. N 4. Kharkiv; 2014. p. 3-10.

Andreeva NO. The value of individual components of the subject preparation of gymnasts according to the survey of trainers of different qualifications. In: Yermakov SS, editor. Pedahohika, psykholohiia ta medykobiolohichni problem fizychnoho vykhovannia і sportu. N 9. Kharkiv; 2014. p. 3-10.

Boloban VN. Regulation of athlete's body posture. Kiev: Olimpiyskaya. literatura; 2013. 232 p.

Kovalenko YA, Boloban VN. Structural elements of constructing competitive compositions of individual and group exercises in rhythmic gymnastics. Fizicheskoye vospitaniye studentov. 2016; 1: 12-20.

Kovalenko Y, Boloban V, Zhirnov O. Sensor coordination of athletes engaged in artistic gymnastics at the stage of specialized basic training. Теоriia і metodyka fizvykhovannia і sportu. 2017; 4: 27-34.

Litvinenko YV. Regulation of postures of qualified athletes in different conditions of statodynamic stability of the body [abstract]. Kiev: NUPESU; 2019. 45 p.

Platonov VN. Periodization of sports training. General theory and its practical applications. Kiev: Olimpiyskaya literatura; 2013. 624 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-26

Номер

Розділ

Статті